5 algemene tips om ALLE sieraden netjes te houden!

Welk sieraad je ook hebt, deze 5 tips om je sieraden netjes te houden gelden voor sieraden in álle soorten en materialen:

  1. Draag je sieraden niet bij intensief werk. Als je werk gaat doen waar je flink met je handen bezig bent zoals verhuizen of de tuin omspitten, draag je sieraden dan niet. Zo voorkom je dat er onnodige beschadigingen en krasjes op je sieraden komen.
  2. Kijk uit met chemische producten. Als je in aanraking komt met chemicaliën, doe je sieraden dan af. Draag ze niet terwijl je schoonmaakt of de ramen zeemt.
  3. Let goed op parfum of andere cosmetica. Spray parfum nooit direct op je sieraad en probeer het niet op de huid te spuiten die in aanraking komt met het sieraad. Kijk ook uit met haarlak.
  4. Doe je sieraden af als je gaat zwemmen en sporten. Zweet, zeewater of chloor kunnen een negatief effect hebben op je sieraad. Als je per ongeluk met je sieraad hebt gesport of gezwommen, spoel het daarna dan goed af met water.
  5. Berg je sieraden netjes op. Zorg dat de sieraden elkaar niet kunnen beschadigen, door ze apart te bewaren, als je ze een tijdje niet draagt. 

Hoe maak je sieraden schoon?

Ook al je netjes met je sieraden om gaat, kunnen ze wel eens dof of vuil worden. Dan is het belangrijk dat je ze op de juiste manier schoonmaakt. Niet alle materialen zijn hetzelfde, met sommige moet je wat voorzichtiger zijn, met andere kun je het beste speciale schoonmaakmiddelen te gebruiken. Om wat extra duidelijkheid te geven hebben we hieronder de bekendste materialen onder elkaar gezet met de beste schoonmaaktips! Klik op de links om direct naar jouw materiaal te gaan:

Schoonmaken van plated sieraden

Plated sieraden zijn gemaakt van metaal met een dun laagje goud of zilver eromheen, daarom moet je extra voorzichtig met plated sieraden omgaan. In de 5 tips hierboven staat al dat je een sieraad het beste niet kunt dragen als je schoonmaakt of gaat zwemmen. Plated sieraden kun je ook het beste af doen als je gaat douchen of in bad gaat. Ook als je gaat slapen kunnen we je aanraden je plated sieraad niet te dragen.

Als je plated sieraad vies is, wrijf het sieraad dan op met een zachte droge doek, of poetshandschoen, zodat het weer gaat glimmen. Je kunt hiervoor het beste geen schoonmaakmiddelen gebruiken, omdat dit de plated laag kan aantasten.

Schoonmaken van gouden sieraden

Goud is een sterk materiaal wat niet verkleurd, maar het kan op den duur wel dof worden. Zorg dat je goud weer gaat stralen door onze poetsmiddelen. We hebben speciale reinigingsvloeistof  voor gouden sieraden. Dompel je sieraad een paar seconden onder, spoel het af, wrijf het droog en tadaaa: je sieraad heeft zijn mooie glans terug. Je kunt ook kiezen voor onze poetsdoek voor gouden sieraden, waarmee je je sieraad op kunt wrijven tot hij glanst.

Schoonmaken van zilveren sieraden

Zilver is een populair materiaal voor sieraden, maar als je een zilveren sieraad lang draagt kan de glans wat afnemen, ook kan het voorkomen dat het sieraad groen of zwart uitslaat. Of dit ook bij jou gebeurt, is per persoon verschillend en kan afhankelijk zijn van transpiratie, de zuurgraad van je huid of wat je eet en drinkt. Is jouw zilveren sieraad dof of heeft het een groene uitslag? Dan is dat makkelijk schoon te maken. We hebben een reinigingsvloeistof waar je je sieraad in kunt dompelen en een poetsdoek waarmee je het op kunt wrijven tot het weer sprankelt. Zo zorg je dat je zilveren sieraad weer sprankelt

Schoonmaken van sieraden met diamant of andere stenen

Diamanten en andere (edel)stenen kunnen dof worden door vet van de huid, zeep of olie. Om ze mooi te houden kun je een sieraad onderdompelen in een lauwwarm sopje met milde zeep. Poets vervolgens met een zachte tandenborstel het vuil van de steen. Let er hierbij op dat je een nieuwe tandenborstel gebruikt, een oude tandenborstel kan resten tandpasta bevatten die krassen maakt op je stenen. Spoel je sieraad vervolgens goed af. Heb je een gouden of zilveren sieraad met stenen? Dan kun je ook de goud- en zilver poetsmiddelen gebruiken.

Daarnaast adviseren we je om af en toe je diamanten sieraden te laten controleren. Mocht er sprake zijn van slijtage, of een losse zetting, dan weet je dat op tijd. Zo voorkom je dat je je diamant verliest!